Owoce bez wątpienia są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowie, dzięki zawartości witamin i innych niezwykle cennych dla organizmu składników. Jaki jest najzdrowszy owoc na świecie? Tu w ścisłej czołówce plasują się polskie jeżyny. Ich główną zaletą jest (poza oczywiście smakiem) bardzo niska zawartość szkodliwych cukrów oraz wysoka zawartość wspomagającego trawienne procesy błonnika. Ponadto w tych owocach możemy spotkać solidną dawkę witamin z grupy B, witaminy A, witaminy E czy witaminy K.

 

Jeżyny charakteryzują się także dwukrotnie wyższą niż maliny zawartością cennych antyoksydantów. Kolejnym niezwykle zdrowym owocem ze ścisłej czołówki jest gujawa, dość słodka, stanowiąca ciekawe połączenie smakowe przypominające nieco truskawki i gruszki. Ze względu na to owoc ten nie rzadko stosowany jest do wyrobu dżemów czy słodyczy. Owoc ten jest idealnym źródłem rozpuszczalnej frakcji błonnika pokarmowego, dzięki czemu jego regularne spożywanie wpływa bardzo pozytywnie na kondycję układu trawiennego. Ponadto gujawa to cenne źródło witaminy A czy flawonoidów (przede wszystkim takich jak likopen, luteina czy beta-karoten).